2013. október 30., szerda

A mese meghalt

Mese-zajlás volt. Még élt a Mese
S egy tavaszon én valakire vártam.
Mese-zajlás volt. Zajlott, sírt a vágyam,
Parthoz sodort egy illatos mesét,
Parthoz sodort egy kósza asszony-árnyat.
Hol szedte? Merre? Nem tudom, de szép,
Új mese volt ez s az árny csodasápadt.
Mindig szerettem árnyat és mesét:
A legszebb mesét és a legszebb árnyat
Egy babonás tavaszi éjszakán
Addig kérleltem, míg életre támadt.
Mese-zajlás volt. Még élt a Mese.


Mese-zajlás volt. Meghalt a Mese
Ugyanez éjjel. Bénán, félve, fázva,
Élő mesére s élő asszonyára
Riadtan néztem. Nem az én mesém.
És ez az asszony, ez a csodasápadt?
Ez Minden-asszony, ez nem az enyém.
Tolvaj a lelkem, idegen csodákat,
Idegen árnyat terem és mesét:
A mese régi s rizsporos árnyat
Kérleltem egy tavaszi éjszakán,
Mikor a vágyam utolszor megáradt.
Mese-zajlás volt. Meghalt a Mese.


2013. október 28., hétfő

2013. október 27., vasárnap

Suhanni októberi avaron

A késő őszi meleg napok mély barátságot ápolnak a kerékpárosokkal. Különösképpen az ország egyik legkellemesebb bringaútján, ami Óbudát köti össze Szentendrével. Autóforgalmat úgyszólván nem is lát az ember, az egyik oldalon bebújik az erdőbe, aztán egyszer Szentendrén váratlanul kibukkan belőle.


Közben gyönyörködhet az ártérben, a Szentendrei-sziget csúcsában, a Megyeri-híd hatalmas tartószerkezetében, kidőlt és otthagyott fatörzsekben... 

Van ugyan egy szakasz Budakalásszal egymagasságban, ahol egy darabon elég vacak az út (rommá amortizálódott aszfalt), itt jobb, ha az utat szegélyező burkolatlan részen megyünk, de aztán visszabújunk az erdőbe, és már meg is érkeztünk. Szentendre határától a központban lévő népszerű dunaparti részig pedig egy hibátlan minőségű új bringaút vezet el minket a kertek alatt.
 
Ez az árkot U-alakban kell megkerülni, de...

...alternatív megoldás is van, bár nem túl biztonságos
Hétvégén érdemes vigyázni a szembeforgalommal, mert ilyenkor sok olyan kerekes is előveszi a járgányát, akiknek még rajta van a kormányon az árcédula, és váltáskor a használati utasítást böngészik. Szóval gyakorlatlanok, és a nyirkos avaron, a kanyargó keskeny úton nem lehetetlen megcsúszni. Van egyébként egy felső bicikliút is a főút mellett, akik arra mennek, nem tudják, miből maradnak ki. Én mindkét hétvégi napon kitekertem, párat kattintottam is, de csak a rend kedvéért, hogy ne cipeljem hiába a gépet. A panoráma 10 darab állóképből áll, kézből lőttem a sorozatot, állvány nélkül.



Ilyen kis vizipapucsok visznek át a szigetre

A cica megpróbálta velem elhitetni, hogy ő csak egy őszi falevél

Az egész városban megszokott látvány az ilyen növényekkel befuttatott fal

2013. október 26., szombat

A sirály születése

Apja nem volt és nem volt anyja sem.
Fészek-oduban nem költötte ki
Epedve búgó madárszerelem.
A legelső sirály
Fehér villám a fekete vizen,
Csak úgy támadt, magától, -
Fészek helyett dühöngő tengerárból.

Az ős-tengeren dühöngött a szél,
A hullámok dörögve tornyosultak,
Majd égbe szálltak, majd pokolba hulltak,
Az ős-vizek veszett démonai
Vihart arattak, mert szelet vetettek, -
Csak lelke nem volt még a fergetegnek.
Teremtett hát lelket magamagának.

Egy hullám jött a part sziklafalának,
Hegy-magas, bús-fekete, iszonyú, -
Hullám, milyet még nem látott a part
És nem kavart fel égiháború.
Rendült a szirt, amelyre fölcsapott,
A tajték szikrázott a szirt előtt, -
S a tajtéknak e percben szárnya nőtt!
Két hófehér szárny. Velük lebegett
A vihar lelke a vihar felett.

2013. október 23., szerda

Nemzeti zsákutca

Ha ez a kis ország nem ország lenne, hanem hajó (nem csata-, csak olyan sima bárkaféle), ami lágyan suhanna a tengeren, de közben a nagy ködben jéghegynek ütközne és léket kapna, azt gondolom, hiába lenne elég mentőcsónak, hogy mindenki elhagyja a fedélzetet... az emberek nem egymást segítenék, hanem veszekednének, hogy ki nem tekerte el elég gyorsan a kormányt, majd verekednének, hogy a csónakokban ki evezzen. Aztán szépen mindenki vízbe fulladna.

2013. október 20., vasárnap

(Zs)árral szemben

Ha jól emlékszem, a Kempinskiben volt ez a sajtótájékoztató. Nem akartak túl nagy hírverést csapni (előző este szóltak, hogy reggel lesz), ezért olyan tízen lehettünk újságírók, és így a rajongókat is sikerült távol tartani. 1997 tavaszán volt ez, próbáltam belőni az időpontot, mert nem volt ráírva a negatív tasakjára. Egy biztos, a következő kockán, amin már másik téma volt, 1997. május 3-a szerepel egy plakáton, tehát ez azelőtt lehetett. Harmadikán biztos nem, mert neki aznap már indult az új turnéja Toulonban. Nálunk a koncert június 24-én volt, emlékeim szerint volt jegyem, de nem kedvelem Jarre bácsi munkásságát, így nem mentem el. Viszont szimpatikus arc, és mint a képekből látszik, nagyon topon volt metakommunikatíve, ahogy Besenyő Pista bácsi mondaná... 
A képek a tegnapi napig - egy vagy kettő kivételével - még nem jelentek meg sehol.












Amikor ilyeneket kezdett csinálni, akkor abbahagytam a fotózást :)

2013. október 19., szombat

Kroumata

Ma este hétkor a Budapest Music Centerben.

hó M beres

V. fotóival valahogy úgy vagyok, mint a tűzszerészek Budapest ostromának megmaradt robbanószerkezeteivel - mindennap találok egy-két újat, amikor keresek valamit.
Hiába, öt év (és több tízezer fotó) nem múlik el nyomtalanul...

(Most éppen hóemberest valami Szilvásváradhoz hasonló nagy tisztáson, amit sohasem láttam még lenagyítva, max negatívon.)

távolabbról

"Ha nem elég jó a képed, akkor nem mentél elég közel" - ez Robert Capa híres mondása. Én ezt mindenképpen kiegészíteném a sajátommal, aminek nagyon sok területen már hasznát vettem, egy egyszerű fotóretusálástól a társadalmi viszonyokban való könnyebb eligazodásig: ha nem érted az összefüggéseket, tekints nagyobb távolságról a dolgokra.

2013. október 18., péntek

Pribil Gyuri

van amikor nem nagyon lehet mit mondani, meg nem is kell
úgysem változtat a dolgokon
csak meghallgatni néhány régi dalt és felidézni néhány múltmorzsát
pedig lett volna még ideje lenyomni pár kört, pár újabb nyáron...




Fotó forrása: FB

közösségi

Mindig nevetek magamban, amikor megjelenik a sajtóban a "közösségi közlekedés" szóösszetétel. Ilyen egyszerűen nem létezik. Illetve nem azt jelenti, amire használják. Ha az osztály elmegy kirándulni busszal, na arra talán lehet ezt mondani.
A közösség tagjai ugyanis (néhány kivételtől eltekintve) általában ismerik egymást, vagy valamilyen viszonyban állnak egymással. Más esetekben a tagok száma nagyjából meghatározható, és általában - az "egészhez" viszonyítva - nem is túl magas. (Egy falu lakóit még lehet közösségnek nevezni, New York teljes lakosságát már nem, csak mondjuk egy ott élő embercsoportot.) 
Ez egyáltalán nem jellemző a budapesti autóbuszokon, villamosokon utazókra.
Ott bizony, kár szépíteni, tömegközlekedés folyik. Arctalanul, ismeretlenül.
A közösségi közlekedés kifejezést a békávé 2007 körül pozícióba került kommunikációs gárdája találta ki, akik általában mindenkinél mindent jobban tudtak, legalábbis úgy gondolták. De aztán elsöpörte őket a politika szele.
Kár. Mert lehet, hogy már olyan fejlett rendszereket vezettek volna be azóta, hogy például másodfokú egyenlet fejben megoldása után ingyen lehetne belépni a metró területére vagy ha elmondunk egy Andersen-történetet a mesevillamoson, akkor bónusz-utazást nyerünk a villamospótlón a Domus-Vörösvári viszonylaton.

2013. október 16., szerda

Ezt nektek!

A képen nem egy mérges bagoly karikatúrája látható, amelyik cinikusan bemutat két nemlétező középső ujjával, hanem három, némileg megfáradt paprika, akik legalább két hete vártak arra, hogy lusta gazdájuk megörökítse őket, mielőtt elfogynak....




2013. október 15., kedd

Futó kaland

Ennyi elgyötört arcot legutóbb világháborús filmben láttam multiplexben. Annyira futottak, hogy leszállt reggel a köd is, eredetileg azt fotóztam, de ezek folyton útban voltak, hát lőttem rájuk néhány kockát, ingyen vót... :)
(boccs minden futó olvasómtól, csak vicc, természetesen tisztelem a kitartást - de én nem csinálnám végig)




2013. október 14., hétfő

Megint hétfő...

Kíváncsi voltam, a Thunderbird naptár alkalmazását meddig lehet visszatekerni. Időszámítás szerint 100-ig, csak a kétszámjegyű évjelölésnél akadt ki. Árpád-házi Szent Margit 1242. január 27-i születésnapja például hétfőre esett... :)



Persze igazából sose tudtam, hogy az ilyen dátummegjelölések a mai naptár szerint értendők, tehát beszámították az eltéréseket, vagy valamiféle régi rendszer szerint, és akkor nincs is értelme ezeknek a dátumoknak.

2013. október 10., csütörtök

Eredeti és feldolgozás

M jó napom/napunk volt. Egy hasonló hangulatú dalhoz vettük fel a gitárt, mint ami a bejegyzés végén a YT-bekötéseken hallható. A kisszobám megtelt csettel, mosollyal, üres zöld teás poharakkal, hangfoszlányokkal és fiúkkal, taktjelekkel - talán végre elkezdtük azt az új lemezanyagot, amit régóta terveztünk az öcsémmel. Ha mégsem, hát megint egy egyedülálló dal lesz. Ja! És szöveget kell írni, vagyis inkább befejezni, na azt utálok... nem annyira, mint duplapaplanra ágyneműt húzni... Csak kicsit és igazából nem is. Csak a szűz papírhoz nehéz odaülni. És Matyi, akit egyébként nem ismertem eddig (öcsémmel zenél egy másik formációban) nagyon jól gitározott. Egy korábbi feljátszása meghallgatható itt.
Ennek az alábbi zenének nincs köze a mi dalunkhoz (mint ahogy az előbbi B.E. dalnak sincs), csak hasonló a hangulata, és Csabinak ez jutott épp eszébe. Az első (első fele) az eredeti, a második a feldolgozás.



2013. október 5., szombat

Másolunk, tehát vagyunk...

Sokszor lehet felfedezni - öhöm-öhöm - szóval ötletek továbbgondolását (hogy szép szóval fejezzük ki a nyúlást) a legismertebb fotósoknál is. 
És hogy ki csórt kitől? Hát döntse el, aki nézi...

Fotó: Mondadori / Europress / Getty    dátum: ???

Fotó: Tóth József  Füles    dátum: 1965
További cipődivat-képek itt